VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Piek huizenprijzen belemmert uitkopen van ex

Geplaatst op: 10-04-2019, 08:32:54

De stijgende huizenprijzen leveren problemen op voor stellen die uit elkaar gaan. Het wordt door de situatie op de woningmarkt te duur om de ex-partner uit te kopen.

„Steeds meer woningen hebben een overwaarde. Als je dan uit elkaar gaat en de boedel moet splitsen, moet je jouw partner ook een vergoeding betalen voor de waarde van de gezamenlijke woning”, schetst Martin Hagedoorn van De Hypotheekshop. „Daar moet je wel de middelen voor hebben.”

En dat is vaak niet het geval. Uitkopen wordt te duur en dan moet de woning gedwongen verkocht worden. Hagedoorn: „Het valt ons de laatste maanden op dat deze situatie vaker voorkomt. Je hebt natuurlijk gewoon de keuze om je huis te verkopen, je zit niet met een restschuld. Maar het valt op de huidige krappe woningmarkt nog niet mee om alternatieve woningen te vinden. En het is ook fijn als één van de twee in het huis kan blijven wonen, zeker als er kinderen in het spel zijn.”

"Geen rekening gehouden met stijgende prijzen"

De financiering is dan dus vaak het struikelblok. De situatie is volgens De Hypotheekshop omgekeerd aan de crisisjaren. Toen liepen scheidende stellen tegen een restschuld aan.

Omdat het te veel kostte om hun onder water staande huis te verkopen, zaten mensen vast in hun huis.

De adviesketen wijst erop dat er voor die situatie wel een oplossing was bedacht. Voor huizen met een NHG-hypotheek gold bijvoorbeeld dat geldverstrekkers bij een restschuld mogen rekenen met ruimere normen.

Het gaat dan om de beheernormen in plaats van de reguliere normen. Bij de beheernormen wordt er gekeken naar de daadwerkelijke maandlasten in plaats van de hoogte van de lening.

Maar deze oplossing mag alleen gebruikt worden in het geval van een restschuld. „Daarvoor is er een achtervang ontwikkeld”, zegt Hagedoorn. „Maar er is geen rekening mee gehouden dat er ook een probleem kan ontstaan bij stijgende huizenprijzen.”

"Consument is de dupe"

De Hypotheekshop pleit er daarom voor dat geldverstrekkers, en het Waarborgfonds Eigen Woningen in geval van NHG-hypotheken, de ruimere normen ook gaan toepassen bij overwaarde.

Hagedoorn: „NHG laat weten dat dergelijke situaties zeker bespreekbaar zijn. Alleen is dat afhankelijk van de medewerking van de betreffende aanbieder. Helaas willen veel geldverstrekkers op dit moment geen toestemming geven voor een maatwerkverzoek. De consument is dan de dupe.”

ABN Amro, samen met Rabobank marktleider op de hypotheekmarkt, geeft in een reactie aan de problematiek te herkennen. De bank geeft aan dat het met maatwerk wel probeert mee te denken met de klant.

„Wij werken bij echtscheidingen soms wel met verruimde leennormen, altijd in overleg met de klant”, zegt een woordvoerder van de bank. „Voor sommigen kan dat een oplossing zijn. Maar je kan dat niet standaard voor een hele groep toepassen, het verschilt echt per klantsituatie. De klant moet wel de lasten kunnen betalen.”

Ook Rabobank laat weten aan maatwerk te doen. „In het geval van een relatiebeëindiging kunnen wij met ruimere normen rekenen. Maar het uitgangspunt blijft dat het financieel haalbaar is”, zegt een woordvoerder.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 9 april 2019 op www.dft.nl

Vorige pagina